Over burn-/bore-out en andere stressgerelateerde zaken wordt helaas veel onzin verteld en zijn er vele meningen.

Over mensen die met deze zaken te maken krijgen, wordt vaak geoordeeld. De beste stuurlui blijken nu eenmaal aan wal te staan. 

Er blijft om de een of andere reden hardnekkig taboe rusten op sommige 'aandoeningen'.

Vroeger fluisterde men dat iemand ‘overspannen was’ of ‘het aan de zenuwen had’. Burn-out is dus niet nieuw, het is bij wijze van spreken van alle tijden.

Er staat ook geen leeftijd op in een burn-out glijden. Zo begeleid ik in mijn praktijk redelijk wat ‘schoolburn-outers’. Ja, wat men in de media ook beweert, die bestaan.

Lang voor het begrip burn-out ingeburgerd was, begeleidde ik al mensen die hun fysieke en/of mentale energie ergens onderweg verloren waren.

Ik heb veel geleerd uit mijn opleidingen en vooral uit mijn ervaringen, dat een burn-out veel meer is dan werkgerelateerd bijvoorbeeld.

Om gezondheidszorg-, politieke en andere redenen wordt ons aangepraat dat iemand in een burn-out belandt door een werksituatie.

Klopt niet helemaal.

Er zijn steeds meerdere oorzaken die iemand fysiek en mentaal kunnen nekken. Relatieproblemen in de ruime zin van het woord (partner/ouders/kinderen/collega’s/vriendenkring) bijvoorbeeld, school- en/of studieperikelen, onvoldoende verwerkte pijnlijke situaties (‘oud zeer’), angsten voor van alles en nog wat, het verlies van een dierbaar iemand, … kortom alles wat iemands wereld kan doen wankelen. En dat is veel, heel veel.

Het zijn dus telkens verschillende energievretende factoren die tot een crash kunnen leiden.

Het is 'EN … EN'.

Het zou simplistisch en niet correct zijn alles op werkinhoud, werkomstandigheden, collega's of werkgevers af te schuiven.

Doordenkertje:

Over situaties, personen waarmee we te maken hebben, hebben we weinig of geen controle.

Het zijn trouwens niet de situaties, de andere mensen en/of de manieren waarop die ons behandelen die ons slecht, verdrietig, bang, uitgeput, ... doen voelen. 

Het is de manier waarop wij ('ons systeem') met dit alles omgaan.

Het is de manier waarop wij ('ons systeem') o.a. onze stress, angst en andere minder aangename gevoelens behandelen, kanaliseren, beheren, 'managen'.

Een te veel aan stress, angst en andere minder aangename gevoelens wreekt zich vroeg of laat, fysiek en mentaal.

'De manier waarop wij met onze emoties omgaan, ketent ons of bevrijdt ons.' (onbekend)